Hledáte něco nového a nápaditého pro silvestrovské občerstvení? Či slanou snídani svačinku, kterou můžete vzít sebou a sníst po cestě? Hledáte dobrůtku, která bude vhodná pro vaše veganské kamarády a zároveň bude chutnat i vám masožravcům?
Nebo prostě jen milujete hot dogy, ale kvůli tomu, že ty klasické nejsou úplně zdravé si je raději nedopřáváte moc často?
Pak určitě musíte zkusit tenhle recept – nás dostal tolik, že ho děláme pravidelně a to jak ve veganské, tak klasické verzi. Oboje je neuvěřitelná mňamka :).
Ingredience (na 6 pořádných rolek – lze samozřejmě použít i na větší množství menších):
Na těsto:
- 300g celozrnné mouky
- 400g rostlinného jogurtu/klasického bílého jogurtu či tvarohu (= dobrůtka bude mít větší množství bílkovin)
- 1ČJ prášku do pečiva
- sůl
Na náplň:
- cca 90g veganského/klasického sýru nakrájeného na kostičky (či nastrouhaného)
- cca 60g kečupu
- cca 10g hořčice
- cca 40g kyselých okurek
- 1 menší cibulka (alternativně lze použít už hotovou smaženou cibulku z obchodu)
- 6 veganských/klasických (zde si pohlídejte, aby byly opravdu kvalitní a z masa, ne ze separátu a plné éček) párečků
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. Na něj jednoduše stačí smíchat všechny suroviny dohromady a utvořit z nich kompaktní kouli. Tu pak dáme na 20 minutek doležet do ledničky, aby se s těstem lépe pracovalo.
Mezitím si připravíme náplň – rozkrájíme cibulku na menší kousky a na trošce oleje do zlatova osmažíme.
V menší misce smícháme kečup, horčiči, sýr a na kosuíčky nakrájené kyselé okurky. Když cibulka trochu vychladne, přimícháme i ji.
Vychlazené těsto pak už jen stačí rozválet na pomoučené ploše (jde s ním dobře pracovat) a rozdělit na šest dílků. Alternativně lze samozřejmě vytvořit i menší rolky a do nich par párečky přepůlit/rozčtvrtit a vytvořit spíš takové jendohubky- tahle varianta je skvělá jako občerstvení pro návštěvu nebo třeba pro kolegy do práce.
Teď už jenom stačí do každého kousku těsta přendat tekutou náplň a páreček (kus párečku) a těsto hezky zarolovat, do tvaru jaký vidíte na obrázku.
Rolky pak pečeme 12-15 minut při teplotě 200 stupňů.
MAKRA na rolku(1/6): KCAL:364 B:19 S:43 T:12
(makra jsou orientační a můžou se lišit dle použitého typu jogurtu, párků, sýru, kečupu, horčice atd.)
Líbí se Vám moje recepty a chtěli byste jich ještě více? Vše hezky přehledně v jednom souboru? A k tomu navíc tipy a rady, týkající se zdravého stravování? Tak neváhejte a objednejte si můj e-book: