Jednoduchý fit štrůdl

Sychravé a mrazivé období vyloženě láká k tomu si něco dobrého upéci a zbaštit a štrůdl je k tomu jako stvořený! Pojďme si ho společně udělat navíc ještě zdravěji…

Potřebné ingredience:

Na těsto:

  • 125g nízkotučného tvarohu
  • 250g celozrnné (já použila špaldovou) mouky + něco málo ještě na podsypání
  • 30g vanilkového či skořicového proteinu (lze i vynechat a nahradit stejným množstvím mouky)
  • 1 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • trošičku vody (cca 30ml)

Na náplň:

  • 3 menší jablíčka
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce eritritolu (případně dle chuti)
  • hrst nasekaných vlaššských ořechů

Postup:

Jako první si připravíme těsto. Stačí jednoduše smcíhat všechny informace dohromady a pořádně rukama prohnětat. S přiléváním vody postupuj opatrně – stačí jí opravdu jenom trochu. Tolik, aby těsto šlo lépe prohnětat, ale rozhodně by nemělo být „mazlavé“ a příliš se lepit na ruce. Těsto pak necháme 15 minut v lednici odstát – lépe se s ním bude pracovat.

Mezitím, co těsto odpočívá v lednici, si připravíme náplň. Jablíčka omyjeme a nastrouháme na struhadle. Doporučuji je strouhat i se slupkou – výsledná dobrůtka bude pak mít více vlákniny a více i zasytí.

Doporučuji jablka trochu vymačkat a část vody z nich vylít. Rozhodně je však nevymačkávejte úplně – šťáva z jablíček dodá štrůdlu na štvanatosti a nebude tak vysušený.

Do jablíček pak přimícháme skořici, eritritol a vlašské oříšky.

Nyní je čas z lednice vytáhnou štrůdlové těsto! připravíme si čistou pracovní plochu, kterou posypeme moukou a těsto na ní vyválíme. Doporučuji těsto nevyválet moc uzké, aby se nerozpadalo a neděrovalo.

Vyválené těsto pak naplníme ve středu náplní z jablíček a ze všech stran zamotáme jako štrůdl.

Pak už jenom stačí štrůdl přesunout na balícím papírem vyložený plech, uděláme v něm špejlí či vdiličkou na povrchu pár děr (aby se v průběhu pečení nenafouklo) a pečeme cca 30-40 minut při teplotě 180 stupňů. Pokud chceš, můžeš ještě vrch štrůdlu pomazat rozkvedlaným vajíčkem – dostane pak hezkou zlatavou barvu.

Tip: Pokud chceš mít štrůdl ještě vláčnější, sytější a plnější bílkovin, můžeš do náplně ještě přidat tvaroh (klidně ještě třeba smíchaný s vanilkovým proteinem). Milovníci rozinek taky určitě ocení, když do náplně přidáš rozinky!

MAKRA na celý štrůdl : KCAL:1423 B:88 S:227 T:15,5

Líbí se Vám moje recepty a chtěli byste jich ještě více? Vše hezky přehledně v jednom souboru? A k tomu navíc tipy a rady, týkající se zdravého stravování? Tak neváhejte a objednejte si můj e-book:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top