Jakými potravinami doplnit jednotlivé makroživiny?

Občas se setkávám s tím, že lidé neví, kde “vzít” jednotlivé makroživiny a nemají absolutní ponětí jaké potraviny kterou makroživinu ve větší míře obsahují…V jídelníčku jim pak chybí třeba bílkoviny (nejčastěji) anebo i tuky či sacharidy. V tomto článku vám nabízím seznam potravin, které jsou zdravé a pomůžou vám jednotlivé makroživiny doplnit,abyste byli schopní splnit svůj denní cíl. Samozřejmě vhodných potravin je daleko více, ale tady uvidíte ty nejběžnější a mnou nejpoužívanější, tak snad si ze seznamu něco vhodného vyberete i vy :).

Bílkoviny:

libové maso (nezapomínejte ani na ryby), šunka nad 90% masa, nízkotučné sýry typu eidam, cottage, tvaroh, mozzarella (nejlépe light), vajíčka, sója, tofu,tempeh, olomoucké tvarůžky, skýr, řecký jogurt, šmakoun, luštěniny, syrovátkový protein, sušené maso

Sacharidy:

Spoustu sacharidů najdete třeba i v tzv. “flap jacku” – koneckonců je z ovesných vloček

všechny možné druhy příloh (brambory, rýže, batáty, kuskus, těstoviny, pohanka, quionoa…), ovoce, pečivo (nejlépe žitné), rýžové chlebíčky, ovesné (či třeba i pohankové, žitné, jáhlové…) vločky, knackenbrot, zelenina (např. mrkev má dost sacharidů, jiné druhy už méně), mouka (doporučuji žitnou či špaldovou), luštěniny

Tuky:

I chia semínka jsou bohatá na tuky

oříšky, oříšková másla, oleje (nejlépe olivový a nejlépe za studena – např. přidat do salátu), vaječné žloutky, tučnější druhy masa (avšak pořád libové, určitě nemám na mysli bůčky ale třeba takové věpřové je tučnější než kuřecí prsa..), avokádo, losos, hořká čokoláda (nad 70 %), rostlinné zdroje bílkovin (tofu, tempeh, sója… – všechny mají více tuku než libové maso)

Nejste si jistí jak vařit, aby byla vaše jídla vyvážená a plná všech potřebných živin? Inspirativní recepty najdete, kromě receptové sekce na mém webu, taky v mém e-booku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top