Spousta lidí si myslí, že jíst zdravě znamená utratit za svou stravu více peněz. Tak to však většinou vůbec není. Já třeba přechodem na zdravý životní styl ušetřila, protože jsem přestala kupovat nepotřebné a zbytečné věci jako různé sušenky, brambůrky a nanuky, které vůbec neslouží k tomu, aby se člověk najedl a jsou tedy dost zbytečné. Pokud budete kupovat zdravé potraviny, dost dobře možná se stane, že jednotlivé potraviny, které koupíte budou dražší. Ale ve výsledku, když všechny náklady sečtete, možná nakonec zjistíte, že jste ještě ušetřili.
Já vám zde přináším několik typů na levnější, avšak zdravé a výživově hodnotné potraviny. Jako studentka jsem mnohokrát musela řešit (a stále musím), kde ušetřit. Takže věřím, že mnozí z vás budou moci tento článek považovat za užitečný a dá vám alespoň nějaký základ abyste věděli po čem příště v supermarketu sáhnout. jednotlivé potraviny jsem rozdělila podle obsahu tří základních makroživin – bílkoviny, sacharidy a tuky.
Bílkoviny
1. Kuřecí maso – Může to být i jakékoliv jiné maso, ale kuřecí se většinou dá sehnat nejlevněji. Obzvlášť pokud ho koupíte v akci a co si budeme povídat, akce na kuřecí jsou velmi časté. Takže pokud je v akci, vyplatí se ho koupit větší množství a dát do mrazáku.
2. Sójové „maso“ – Ohledně a její vhodnosti sóji se v poslední době objevuje spousta spekulací. Největším problémem ve spojitosti se sójou bývá genetická modifikace. Sója, která je k dostání v Čechách se však geneticky neupravuje. Další otázkou jsou pak antinutriční látky, která sója obsahuje. Když ji však nebudete jíst v kvantech, ale dopřejete si ji třeba jednou týdně, myslím, že to problém nebude a ještě ušetříte za maso a obohatíte svůj jídelníček. Hlavní výhodou sóji je, že je levná a rychle a nenáročně se připravuje. Když jsme si začínala sama vařit, používala jsem ji velmi často právě z důvodu nenáročné přípravy. Sóju totiž zvládne připravit s prominutím každé pako, stačí ji dát vařit a poté nějak dochutit. A právě díky tomu, že sója sama o sobě nemá prakticky žádnou chuť ji pokaždé můžete připravit trochu jinak. Další variantou, co se sójových výrobků týče je pak koupě tofu nebo tempehu, které bývají výživovými poradci doporučovány více. To už jsou však dražší potraviny (obzvlášť tempeh) a myslím že v poměru cena-výkon se pak vyplatí spíše to kuřecí maso s plným aminokyselinovým spektrem.
3. Vejce – Kdo by neznal vajíčka. Je to potravina, která by ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět. A to jak žloutky, tak bílky. Vajíčka nejsou drahá, ale obsahují spoustu bílkovin ale i vitamínů a minerálů (ty jsou především právě ve žloutku). V poměru cena-výkon jsou tedy vajíčka jedním z nejvhodnějších zdrojů bílkovin. Navíc mají široké využití – můžete je použít na pečení, uvařit natvrdo, použít na omeletu, udělat z nich volská oka…

4. Tvaroh – Z tvarohů doporučuji především ten odtučněný a to především díky nižší ceně a nižšímu obsahu tuků (a kalorií). Tvaroh taky obsahuje kasein, který tělo tráví dlouho, takže je vhodný třeba před spaním nebo když víte, že budete delší dobu bez jídla. Navíc vás perfektně zasytí a opět se dá připravit v mnoha variantách. Já ho mám nejradši na sladko s ovocem nebo flavdrops, ale vím, že mnoho lidí z něj dělá i slané pomazánky.
5. Čočka – Čočka obsahuje mnoho vlákniny, vitamínů a bílkovin. Taky není příliš drahá, takže se ji vyplatí do svého jídelníčku zařadit. Je to navíc i vhodný zdroj sacharidů.
6. Eidam 30% – Je to snad nejlevnější sýr co můžete sehnat, podle mě je i velmi chutný a obsahuje velké množství bílkovin a menší množství tuku. Pokud chcete, můžete samozřejmě sáhnout i po více tučných variantách (případně i po ještě méně tučném 20% eidamu, ten však nebývá k dostání všude a je dražší), Avšak pokud se nepletu, ty jsou dražší a třeba já často tuku přijímám až moc, takže preferuji tento 30%.
7. Syrovátkový protein – Možná si říkáte, co tu dělá protein, protože to je celkem drahá záležitost. Jenže ona není, je to jeden z nejlevnějších zdrojů kvalitních bílkovin. Ale samozřejmě záleží, po jakém proteinu sáhnete. Existují totiž levnější i dražší druhy. Já třeba kupuji protein od myprotein.cz a pokud člověk vychytá ve slevě 5 kg balení, jedná dávka (25g) proteinu ho vyjde na nějakých 11 kč. A zrovna u tohoto výrobce se opravdu vyplatí počkat na slevu, jelikož slevy má prakticky pořád. A pokud si nevíte rady po jaké příchuti sáhnout, můžete se inspirovat mou recenzí.
Sacharidy
1. Ovesné vločky – Ovesné vločky jsou bez diskuse tím nejlevnějším zdrojem kvalitních sacharidů. Navíc mají opět široké využití – můžete z nich udělat kaše, použít je při pečení, zahuštění, rozmixovat je na mouku, udělat si z nich vlastní zdravé musli…

2. Brambory – Brambory zná každý, obzvlášť u nás v Čechách. Mají nižší obsah sacharidů než rýže, spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny a cenově jsou jednou z nejpřijatelnějších příloh.
3. Rýže – Rýží myslím obyčejnou bílou rýži. Samozřejmě pokud chcete můžete sáhnout po basmati, jasmínové nebo hnědé, které mají lepší nutriční hodnoty, avšak jsou dražší. Poměr cena-výkon tedy nahrává klasické rýži. Obzvlášť pak pokud vaříte pro celou rodinu nebo konzumujete rýži častěji.
4. Semolinové těstoviny – Jsou to obyčejné levné, pšeničné (ne celozrnné) těstoviny, které v krámu pořídíte za pár korun. Jen si dejte pozor, aby byly byly vyrobeny právě ze semoliny. Díky tomu totiž budou mít nižší glykemický index a zasytí vás na delší dobu. Opět platí to samé co u rýže, i u těstovin se dají sehnat zdravější celozrnné varianty, ale pokud chceme ušetřit, postačíme si se semolinovými. Avšak u jakýchkoliv těstovin je třeba brát na zřetel, že mají poměrně vysokou kalorickou hodnotu. Takže v dietě určitě není vhodné si je dopřávat každý den…
5. Ovoce – Uvádím zde ovoce obecně, protože jeho cena se může velmi lišit v závislosti na ročním období a mnoha dalších faktorech. Já nejčastěji kupuji banány, protože mi neuvěřitelně chutnají a často bývají v akci. Většinou se vyplatí kupovat sezonní ovoce. Pokud nejste zrovna fanoušky ovoce, můžete na něm ušetřit a sáhnout místo toho po zelenině (obzvlášť v dietě to je vhodné).
6. Zelenina – Není to vyloženě zdroj sacharidů (tedy jak které – třeba mrkev nebo červená paprika jich mají poměrně dost), ale kam jinam ji zařadit. Opět platí co u zeleniny, vyplatí se kupovat hlavně sezonní kousky. V zimě, když bývá zelenina dražší sahám hlavně po mražené zelenině nebo takových těch „českých“ druzích, které jsou levnější jako třeba červená řepa či celer. Protože třeba taková okurka se může v zimě pěkně prodražit. Další co doporučuji je mražený špenát, není příliš drahý ale má množství vitamínů a minerálů, na zeleninu poměrně dost bílkovin a málo kalorií.
Tuky
1. Olivový olej – Možná si řeknete, že tohle není zrovna levná záležitost. A máte pravdu… Avšak vezměte v úvahu jak dlouho vám takovýhle olej vydrží. Do salátu ho pravděpodobně nevylijete půlku, ale přidáte maximálně pár lžic. Takže tahle potravina sice je dražší, ale na druhou stranu vám dlouho vydrží (což bude platit i u ostatních „tukových“ potravin, jak se později dočtete). Olivový olej obsahuje zdravé tuky a spoustu jiných zdraví prospěšných látek, takže se vyplatí zainvestovat do kvalitnějšího. Jak už jsem psala můžete ho přidávat do salátů, omastit s ním rýži apod. Používat ho na smažení mi přijde zbytečné (a dokonce zde existují i názory, že je to nezdravé) a zde bych radši sáhla po řepkovém oleji.
2. Arašídy – Případně můžete použít třeba i dražší mandle, vlašáky apod. Arašídy však vyjdou levněji. Opět platí, že se nejedná o vyloženě levnou potravinu ale ani arašídy nebudeme konzumovat ve velkém množství. Takže takový pytlíček nám vydrží delší dobu.
3. Oríškové máslo – Zase se třeba u mandlí či kešu variant nejedná o nejlevnější potravinu, ale takové u tuků prostě nenajdeme, pokud hledáme kvalitní zdroje. U arašídových másel si dejte pozor, aby byly ze 100% arašídů. Taková másla většinou v supermarketech nenajdeme a vyplatí se je tedy objednat na internetu. Kilové máslo pouze z arašídů se dá třeba u Myprotein ve slevě pořídit za nějakých 170 kč, což podle mě není špatná cena. A třeba zrovna u tohoto výrobce se opravdu na slevu počkat vyplatí, protože nějaké slevy má opravdu téměř pořád. A opět i u arašídového másla platí, že by vám měla vydržet delší dobu. A jak ho používat? Já ho přidávám do buchet či koláčů při pečení, lžičku si dávám do ovesné kaše nebo prostě jen tak přidám pár lžiček másla k ovoci. Dá se taky jíst samotné.

4. Mléčné výrobky – O téhle kategorii vám toho bohužel tolik nepovím, protože z ní tuky primárně nečerpám. Pokud však máte problém s dosažením většího množství tuku ve vaší stravě, určitě vám pomůže sáhnout po tučnějších sýrech, jogurtech či třeba po plnotučném tvarohu nebo mléce.
5. Chia semínka – Chia semínka jsou považovány za super potravinu, protože jsou našemu tělu velmi prospěšné. Opět se nejedná o úplně levnou potravinu, ale na internetu se dají pořídit větší balení za velmi příznivé ceny. A chia semínka se taktéž nekonzumují ve velkém množství ( a ani by neměly, denní dávka se většinou doporučuje okolo dvou čajových lžiček), takže vám i malý pytlíček vydrží poměrně dlouho. Chia semínka můžete přidávat do kaše, do koláčů, do pečiva, do jogurtu, tvarohu nebo třeba jen hodit do vody a vypít. Ve všech případech však doporučuju chia semínka nejdříve nechat namočit, protože se zvětší, obalí takovým „slizem“ a jsou pro tělo lépe stravitelné. A navíc dodají vašemu pokrmu objem.
Recepty z levných a snadno dostupných potravin naleznete,mimo receptovou sekci mého webu, v novém e-booku.