Dietní a rychlé houstičky ze tří surovin

Tenhle recept je jedním z mých favoritů, protože se nikdy nepřejí a protože mám tak ráda čerstvé pečivo, ale chodit pro něj každý den se mi nechce… Tyhle houstičky lze naštěstí bleskurychle vyrobit ze surovin, které už určitě máte doma (mouka, tvaroh/jogurt, kypřící prášek).

Na houstičky (4ks jako vidíte na obrázku):

  • 250g tvarohu (lze použít i Skyr/hustší bílý jogurt)
  • 240g celozrnné mouky nebo namletých ovesných vloček (případně je za mě nejlepší kombinace půl na půl)
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • trocha vody
  • sůl, případně pepř a pokud chcete třeba sezamová semínka, kmín apod. na posypání

Tip: Por zvýšení obsahu bílkovin doporučuji přidat do těsta odměrku nebo dvě neochuceného proteinu.

Postup:

Všechny suroviny jednoduše smícháme a prohněteme rukama do kupy a dle potřeby přilijeme trochu vody. Pozor – nepřidávat vody moc. Těsto by nemělo být příliš lepivé a mělo by jít dobře tvarovat do „houstičkového“ tvaru.

Z těsta pak vytvoříme čtyři stejně velké houstičky, přendáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pokud chceš, posypej je ještě sezamem, chia semínky, kmínem či mákem. Pak už jen houstičky pečeme po dobu ca 15-20 minut při teplotě 180 stupňů. Za mě chutnají houstičky lépe, když nejsou moc přepečené a jsou hezky vláčné.

Houstičky můžeš naplnit čímkoliv, co ti je libo. Skvělé jsou třeba i s uzeným lososem nebo vejci anebo nasladko s arašídovým máslem a marmeládou.

Moji oblíbenou verzi na slano i s medovo-hořčičným dressingem najdeš níže:

Na obložení houstiček – na každou houstičku:

  • 1 plátek vysokoprocentní šunky
  • 1 plátek sýra
  • pár lístků ruccoly
  • pár plátků okurky

Na medovo-hořčičný dressing (vystačí na všechny 4 houstičky):

  • 3 lžičky Skyru (hustého bílého jogurtu)
  • 2 čajové lžičky medu
  • 2 lžičky hořčice (za mě čím tučnější, tím lepší 🙂

MAKRA na samotnou jednu houstičku (bez oblohy a dressingu) : KCAL:259 B:11 S:47,5 T:1

Líbí se Vám moje recepty a chtěli byste jich ještě více? Vše hezky přehledně v jednom souboru? A k tomu navíc tipy a rady, týkající se zdravého stravování? Tak neváhejte a objednejte si můj e-book:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top