Popravdě jsem docela přemýšlela, jak tento recept nazvat… Inspirací mi k němu byly německé „Weihnachtsplätzchen“, tak jsem si říkala, že by název perníčky asi nebyl úplně vhodný – leč tedy vzhledem perníčky připomínají, ale chutí vůbec…
Tak jsem recept nazvala jednoduše vánoční sušenky – je to jednoduše výborná kombinace oříšků, ovensých vloček, kokosového oleje a proteinu zalitá čokoládou. Takže je neváhejte vyzkoušet – určitě si vás taky získají.
Ingredience (na plný plech menších sušenek – já měla 45 kusů):
- 50g mletých ovesných vloček
- 50g mandlové nebo žitné mouky (pro lepší a „zvlášťnější“ chuť doporučuji první variantu)
- 50g mletých mandlí či lískových oříšků (případně i kombinace obojího půl na půl)
- 50g vanilkového proteinu (lze použít i jinou příchuť)
- 40g rozpuštěného kokosového oleje
- 1 vejce
- 1 ČJ prášku do pečiva
- (1 balení hořké čokolády na dozdobení sušenek)
Postup:
Všechny suroviny stačí jednoduše smíchat dohromady a pořádně rukama prohníst. Hotové těsto pak nech v lednici hodinku pod potravinovou folií odležet.
Pak už si stačí jen připravit pomoučenou pracovní plochu a na ní těsto pomocí válečku rozválet.
Z těsta pak vykrajovátkami vykroj různé tvary sušenek a když už nebude zbývat místo pro další, těsto zase rukama vytvaruj do kuličky a opět rozválej. Postup opakuj, dokud nespotřebuješ těsto úplně.
Sušenky pak už stačí jen péct cca 10 minut (případně více/méně, podle toho jak (ne)propečené je preferuješ) při teplotě 160 stupňů Celsia.
Po upečení nech sušenky chvíli vychladnout a mezitím rozpusť ve vodní lázni hořkou čokoládu. Sušenky pak namoč v rozpuštěné čokoládě a nech v lednici ztuhnout. Pokud chceš nízkokaloričtější sušenky anebo prostě nemáš náladu se s tím víc „babrat“, lze tento krok vynechat – sušenky budou chutnat i tak skvěle. Jen si v tomto případě pohlídej, že používáš dostatečně sladký protein, případně těsto ještě něčím doslaď – placičky by jinak mohly být moc málo sladké.
MAKRA na celý pekáč sušenek: KCAL:1449 B:74 S:47 T:107
(makra jsou vypočítaná bez čokolády na namočení a s použitím mandlové mouky)
Líbí se Vám moje recepty a chtěli byste jich ještě více? Vše hezky přehledně v jednom souboru? A k tomu navíc tipy a rady, týkající se zdravého stravování? Tak neváhejte a objednejte si můj e-book: