6 otázek, které si musíte zodpovědět, než začnete s jakoukoliv dietou

Předtím, než vůbec začnete přemýšlet o změně svého jídleníčku, je důležité se zamyslet, jak vlastně vypadá váš běžný den a jaký je vás životní styl. Podle toho se pak totiž odvíjí stravovací styl či protokol, který zvolíte. Pokud totiž do vašeho běžného života nesedí, logicky ho neudržíte dlouho a kýžné úspěchy vám tak přinese maximálně na pár týdnů či (v lepším případě) měsíců… I pokud si sestavíte (či od někoho obdržíte) perfektní plán, za který by se nestyděl ani špičkový bodybuilder při přípravě na svou životní soutěž, ale nebudete ho schopni do svého životního stylu implementovat, je to z dlouhodobého hlediska prostě špatně a úspěchy vám to dlouhodobě nepřinese.

Než tedy vůbec s nějakým novým stravovacím plánem či změnou vašich jídleních návyků začnete, doporučuji položit si několik otázek, které vám pomohou najít právě tu pravou cestu pro vás…

Podobné otázky by od vás měl vyžadovat i jakýkoliv seriozni výživový poradce či trenér, který pro vás připravuje stravovací protokol. Pro sestavení individuálního(!) jídelního plánu, který přinese dlouhodobé úspěchy, jsou totiž nezbytné.

1.„Jaké potraviny mám rád/a? Jakých se jen velmi nerad/a vzdám?“ Pokud jste milovník ovoce a těstovin, logicky pro vás low-carb stravování asi nebudete to nejlepší. Stejnětak pokud milujete sýry a oříšky, je pro vás výhodnější zvolit „dietu“, která obsahuje větší množství tuků. Pokud nesnášíte maso a mléčné výrobky je nesmysl pouštět se do stravovacího plánu, kde byste měli sníst 170g bílkovin denně…

2. „Jak často denně obvykle jím?“ Jíte obvykle třikrát denně, protože preferujete větší porce a lépe to tak pasuje do vašeho běžného života? Pak je nesmysl začít ze dne na den jíst šest menších jídle denně (obzvlášť pak v sitaci, kde vám to práce/děti stejně časově nedovolí).

Jste-li však milovníkem vysokofrekvenčního stravování (tzn. již zmiňovaných šest jídle denně je pro vás standart) je nesmysl se pouštět do přerušovaného půstu jen za vidinou ztracených kil… Možná tento půst za vypětí všech sil měsíc udržíte (a ubyde vám na váze pár kilo), ale co bude dál?

3. „Zkoušel/a jsme už nějaké diety či stravovací plány? Jaký měly úspěch? Co na mě fungovalo a co ne?“ Je důležité se poučit ze svých starých chyb či úspěchů. Zamyslete se nad tím, proč vaše předešlé dietní pokusy selhaly. Byl to nesprávný výběr jídel? Nedostatek flexibility? Přílišná časová náročnost diety? Nebo nedostatek znalostí o výživě?

U úspěšných pokusů se rovněž zamyslete nad tím, co se vám na dané dietě či plánu líbilo. A vězměte si z toho ponaučení pro budoucí snažení.

4. „Jak vypadá tvůj běžný den?“ Kdy vstáváte? Kdy chodíte spát? Kdy sportujete? Dieta musí do vašeho života prostě sedět. Pokud ráno nemáte hlad a chuť snídat, možná by bylo dobré snídani vynechat. Pokud jste naopak hladoví, ale vstáváte v pět a nemáte čas snídani chystat, je nesmysl plánovat na ráno jídla, která se nedají připravit předem.

Pokud chodíte spát už v půl deváté a druhou večeři nestihnete a nemáte hlad, opět nemá asi cenu ji do svého jídelního plánu násilím zařazovat…

5. „Kolik peněz jsem ochotný/á a schopný/á za jídlo měsíčně tratit?“ Každý máme jiné finanční možnosti a ne každý z nás je schopný či ochotný vydat za jídlo měsíčně větší sumu. I toto je potřeba při plánování svého nového stravovacího stylu zohlednit.

Jídelníčky plné exotických potravin asi nebudou úplně vhodné pro někoho, kdo nemá peněz zrovna nadbytek. Stejnětak i jídelníčky s velkými množstvími proteinu a low-carb jídleníčky většinou vycházejí dráž, něž klasické jídelníčky s 60% energie ze sacharidů (které jsou obyvkle poměrně levné).

6. „Kolik času jsem ochotný/á a schopný/á věnovat přípravě jídel?“ Pokud neradi vaříte, bude asi lepší volit jídleníček s jednoduchými recepty a nejlépe takový, kde se vaří či peče maximálně jeden pokrm denně. Stát denně x hodin u plotny jen proto, abyste zhubli pár kilo, vás asi nebude bavit moc dlouho a až vás to bavit přestane, tak se kila nejspíše vrátí…

A pokud vás naopak tlačí čas, bude nejlepší zvolit stravovací plán, kde se jídla několik dní zasebou opakují, takže můžete většinou jídel připravit do zásoby v jeden jediný den.

Kromě toho zde spousta lidí (především žen) musí zohlednit i zbytek rodiny, či partnera. Pravděpodobně nebudete chtít navždy vařit zvlášť pro sebe a zvlášť pro zbytek rodiny. Proto je vhodné najít takový stravovací styl, který zahrnuje i „normální“ jídla a který nesestává jen z brokolice, okurek a květáku.

Při hubnutí či tvarování postavy je strava jednoznačně to nejdůležitější. Pokud si v kuchyni nevíte rady a dochází vám nápady co vařit, vyzkoušejte můj nový e-book.

1 názor na “6 otázek, které si musíte zodpovědět, než začnete s jakoukoliv dietou”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top