Tenhle recept vznikl vlastně docela náhodně tak, že jsem potřebovat spotřebovat mrkev, které jsem měla celý kilový pytlík. Musím ale říct, že jsem sama sebe překvapila. Kombinace všech surovin chutná lahodně, mrkev celému dílu dodává vláčnost (a taky tak potřebné vitamíny a minerály) a jako bonus na závěr mají muffinky ještě nízkou kalorickou hdonotu (pouhopouhých 72 kcal na kus).
Takže neváhejte a pustťe se do nich taky!
Potřebné ingredience (na 12 muffinů):
- 3 střední mrkve
- 50g jemných ovesných vloček/mouky
- 70g feta sýru (v případě nouze lze nahradit jakýmkoliv jiným, ale feta si skvěle rozumí se sušenými rajčaty)
- 3 vejce
- 2 ČJ lněných semínek
- 50g šunky s vysokým podílem masa
- 20g sušených rajčat
- sůl, pepř
Postup:
Mrkve očistíme a nastrouháme na jemno.
Šunku se sušenými rajčaty nakrájíme na menší čtverečky.
Pak už jen s mrkví smícháme všechny ostatní ingredience – tedy vejce, lněná semínka, šunku, sušená rajčata a rozdrobený feta sýr.
Vše pořádně promícháme, osolíme (nepřežeňte to – feta sýr je dost slaný sám o sobě), opepříme a směs naklademe do muffinových formiček.
Pak už jen šoupenem do trouby a pečeme cca 15 minut při 200 stupňích. Dobrou chuť!
Malý tip na závěr: Mrkev je v muffinách poměrně dost cítit. Pokud ji tolik nemusíte, či se ji snažíte „propašovat“ třeba dětem, uberte jednu mrkev a přidejte místo ní dalších 50g vloček. Muffiny zůstanou vláčné a vitamínů, minerálů a vlákniny z mrkve se rovněž nebudete muset vzdát. Mrkev jako taková však bude v muffinkách hůře chutově identifikovatelná.
MAKRA (na jeden muffin): KCAL:72 B:4 S:5 T:4
Líbí se Vám moje recepty a chtěli byste jich ještě více? Vše hezky přehledně v jednom souboru? A k tomu navíc tipy a rady, týkající se zdravého stravování? Tak neváhejte a objednejte si můj e-book.y