10 základních výživových doporučení

V dnešním článku jsem se vás rozhodla seznámit s deseti základními výživovými doporučeními DGE (Die Deutsche Gesellschaft für Ernährung – Německá společnost pro výživu), jelikož je považuji za velice příhodné a skvěle aplikovatelné pro běžnou populaci. Pro jakékoliv člověka, snažícího se zlepšit svůj styl stravování, mohou představovat skvělý odrazový můstek.

Pravidla jsou koncipována pro průměrnou populaci (tedy ne např. pro sportovce či extrémně obezní osoby), což je potřeba při jejich interpretaci taktéž brát v úvahu. Díky tomu jsou také velice obecná a podaná tak, aby je pochopila běžná populace. Jako základní stavební kameny však sloužit bezvadně.

Tyto pravidla jsou v Německu užívana jako základ pro všechny výživáře či trenéry. Před jejich do praxe je však samozřejmě vždy potřeba zhodnotit žívotní styl, zdravotní stav a návyky dané osoby, na kterou je chceme aplikovat.

A jak že ty pravidla přesně znějí? Pojďme se na ně podívat! 🙂

1.Užívejte si různorodost potravin

V dnešní době je k sehnání tolik různorodých potravin, proto toho využijte a nebojte se jimi svůj jídelníček pravidelně obměňovat. Nejenže vás tak jídlo bude vždy bavit, ale navíc i svému tělu dopřejete dostatek různorodých vitamínů a minerálů.

2. Jezte hojně obiloviny

Pokud to jde, snažte se těstoviny, rýži, chléb, housky apod. volit vždy v celozrnných variantách. Zrovna tak se nebojte si každý den dopřávat třeba ovesné vločky či pohanku. Nejenom že obsahují spoustu vitamínů a minerálů, ale i vlákniny. Té by měl člověk v ideálním případě přijímat 30g denně – zlepší se tak vaše trávení a budete se cítit více sytí.

3. Ovoce a zelenina – pět za den

V ideálním případě, byste měli jít pět kousků ovoce či zeleniny (tu bych preferovala v redukčních dietách – má nižší obsah kalorií) denně. Důvodem je opět obsah vitamínů, minerálů a jejich vyšší sytící funkce. Skvělé je si zeleninu dopřát ke každému hlavnímu jídlů a ovoce jako svačinku či třeba součást snídaně.

4. Jezte mléko a mléčné produkty denně, rybu jednou-dvakrát týdně a maso, šunku, vajíčka v míře

Mléčné produkty a mléko jsou doporučovány především pro jejich obsah vápníku (důležitý pro kosti) a bílkovin. Ryby zase obsahují, pro naše tělo velmi potřebné, omega 3 nenasycené mastné kyseliny.

5. Méně tuku a potravin s vysokým obsahem tuku

Zde je doporučováno si dát pozor především na “skryté tuky” obsažené ve sladkostech, pečivu, masu a fast-foodovém jídlu. Většina tuků by měla dle DGE pocházet z rostlinných zdrojů – tedy semínka, oříšky, avokádo, rostlinné oleje apod.

6. Cukr a sůl v míře

Opět si dávejte pozor hlavně na skryté cukry – především v nápojích a sladkých sirupem. Stejnětak pozor na instantní výrobky, které jsou plné soli.

7. Dbejte na dostatek tekutin

Voda je tektina absolutně nezbytná pro náš život. Proto si pohlídejte, že ji vypijete alespoň 1.5l denně. A to nejlépe v její čiré podobě či v podobě neslazeného čaje. Slazeným limonádám se pokud možno vyhýbejte. A pozor se sportovním výkonem se, díky pocení,nároky na příjem vody zvyšují.

8. “Jemná” příprava

Snažte se potraviny připravovat tak, aby ztratily co nejméně ze svých živin. Zeleninu pokud možno spíše vařte než smažte a maso nepřepalujte.

9. Jídlo si užívejte, vyhraďte si pro něj dostatek času

Když jíte, zaměřte se na samotný akt jídla.Nedívejte se při tom na televizi, nečtěte knížku nehrajte si s mobilem… A pokud to jde, vždy se k jídlu usaďte. Nejezte při cestě do práce či při samotné práci.

10. Zůstaňte v pohybu, dbejte na svou váhu

V ideálním případě se hýbejte alespoň 30-60 minut denně. Pohybem nemusí být hned míněn sport v typickém slova smyslu jako třeba plavání, běh či zdvihání činek, ale i jen obyčejná procházka.

Nevíte jak přesně uvést tyto tipy do praxe? Nutričně bohatá a vyvážená jídla naleznete, kromě receptové sekce tohoto webu, třeba i v mém e-booku…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top