Zdravější, domácí döner kebab

Kebab je výborná rychlovka na ulici, kterou určitě většina z nás nepohrdne. Přestože kebab považuji za jeden ze zdravějších fastfoodů (a s vyšším obsahem bílkovin), tak se stejně může jednat o kalorickou bomb. Proto vám přináším fitness verzi, kterou využijete nejen v dietě ale i pokud chcete prostě jen žít zdravěji. Takže neváhejte a pojďte si smenou ukuchtit vlastní kebab – od housky až po zálivku.

Suroviny (na 2 porce):

Na náplň:

  • 150g kuřecích prsou na nudličky (případně lze použít i jiné maso či tofu pro vegetariány)
  • 80g feta sýru se sníženým obsahem tuku
  • půlka avokáda
  • paprika
  • salát a případně i další zelenina dle volby

Na omáčku:

  • 100g jogurtu (já používám se sníženým obsahem tuku, lze použít i řecký a skyr, ale ty jsou hustší konzistence)
  • 1 balení bylinkového koření na salát (případně lze i použít různé bylinky či kořenící směsi typu provensálské koření)
  • citronová štáva
  • sůl, pepř

Na housku:

  • 150g špaldové mouky
  • 75g nízkotučného tvarohu
  • 2 bílky (či jedno celé vejce)
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • sůl

Postup:

Nejprve si připravíme housku. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a všechny suroviny smícháme. Na plechu vyloženým pečícím papírem pak vytvoříme dvě kebabové housky. Plech pak vložíme do trouby a pečeme cca 20-25 minut.

Mezitím připravíme omáčku a náplň. Jogurt smícháme s balením bylinkového koření na salát a dle chuti přidáme citronovou šťávu, pepř a sůl (případně i další koření dle chuti). Feta sýr a zeleninu nasekáme na menší kousky či nudličky a kuřecí prsa osmažíme či podusíme na pánvičce. 

Počkáme dokud houstičky nevychladnout a pak je podélně rozřízneme, abychom vytvořili jakousi „taštičku“. Tu pak naplníme všemi surovinami a zalijeme omáčkou. Dobrou chuť! Připravený kebab perfektně vypadá i chutná.

Líbí se Vám moje recepty a chtěli byste jich ještě více? Vše hezky přehledně v jednom souboru? A k tomu navíc tipy a rady, týkající se zdravého stravování? Tak neváhejte a objednejte si můj e-book.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top