V dnešní době existuje spousta způsobu jak odhadnout či vypočítat tukovou tkáň. Proto bych se chtěla zaměřit na ty nejznámější z nich a trochu je objasnit. A proč vlastně měřit tuk? Má to smysl i pro „normální osobu“ nebo můžeme tuhle činnost přenechat jen závodníkům a profi atletům? Meření tuku se rozhodně vyplatí pro každého. Poměr tuku v těle je dobrou výpovědní hodnotou, která nám ukáže jak se daří/nedaří naše dieta či nabíračka. Pokud hubnete je důležité vědět, že hubnete tuk a ne svaly (či pouze vodu). Stejně tak u nabíračky – pokud nabíráte tuk moc rychle, ja na čase upravit svůj tréninkový a stravovací plán.
Kontrola tělesného tuku se doporučuje každé čtyři týdny.
1. Váha se schopností měření těleného tuku (Tanita, InBody atd.)
– tyhle váhy existují ve více variantech – obyčejné na doma, které stanovují pouze tuk, vodu a tělesnou váhu a pak trochu „promakanější“, které stanoví i svalovou hmotu v různých částech těla
– všechny fungují pomocí lehkéhoe elektrického výboje v chodidlech či/a rukách
– podle odporu vaše těla jsou pak vypočítány dané hodnoty – tuky má jiný odpor než svaly a voda
– váhy slouží pouze k hrubému odhadnutí – u těch domácích produí elektrický výboj pouze mezi nohami, lidem s větším množstvím tuku v nohách tedy ukáže větší tělesný tuk a naopak
– zpocení, příjem vody a to co jste konzumovali tuhle metodu meření velice ovlivní – proto by se měla dělat nejlépe nalačno, vždy ve stejný čas a předchozí den byste němělí pít menší/větší množství vody než obyvkle
2. Kaliper
– kaliperem měříme „špekové faldy“ – čím tlustší jsou, tím více tuku máme
– většinou se měří na 3 či 7 stejných místech
– lze snadno pořídit, je levný
– pro jeho přesné použití je třeba komplexní výpočet – tabulky a návody naleznete na netu
3. Body-Mass Index
– vypočítá se z váhy (kg) vydělené velikostí (m) na kvadrát
– velice obecná hodnota – nezohlednuje např. svaly, proto podle BMI můžou býti bodybuildeři obézní
– u „průměrného“ člověka nám však umožní určit, jestli se jeho váha pohybuje ve zdravých mezích
– normální váha: 18,5 do 25 BMI
– od 30 se jedná o silnou obezitu
4. Poměr pas-boky
– obvod pasu (u pupíku) vydělíme obvodem boků (kde je zadek nejtluštší)
– u mužu by měl být výsledek pod nebo 1 u žen pod nebo 0,85
-u vyších hodnot pozorujeme zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění – tuk uložený v oblasti představuje vyšší zdravotní riziko než např. tuk v nohách
– opět se jendá spíše o metodu, která je vhodná pro běžné lidi a umožňuje nám určit jestli je i ze zdravotních důvodů potřeba hubnout
5. Hydrostatické vážení
– funguje na principu „tuk plave nahoře“
– tělensá váha je měřena pod vodou – vytalčené množství vody je zaznemanenáno a podle toho je vypočítán poměr tuku v těle
– používá se v medicíně jinak je metoda nepraktická – je časově náročná a drahá
6.BodPod
– funguje pdoobně jako hydrostatické vážení avšak se vzduchem
– měřen je vytlačený vzduch – podle něj je pak vypočítán podíl tuku v těle
– velice přesná, avšak technicky, časově finančně náročná metoda
7.Ultrazvuk
– ultrazvuk vysílá vysokofrekvenční tóny do těla, každá buňka odešle „echo“ zpět – podle toho je pak opět vypočítán tuk
– metoda je časově i provedneím nenáročná, nepatří však mezi nejpřesnější
8.Fotky
– velice subjektivní, můžou však velmi motivovat
– jsou boky menší? záda větší?
– pro nejlepší výsledky doporučuji fotit se ve stejnou dobu, na stejném místě a při stejném světle
9.Bioelektrická impedanční analýza
– slouží k určení složení těla u lidí a živočíchů
– vypočítá tukovou hmotu, vodu v těle, masu v žaludku, beztukovou hmotu, intarcelulární hmotu a extracelulární hmotu
– člověk leží na zádech, na jeho tělo jsou umístěny elektrody
– pomocí odporu těla jsou vypočítány výše uvedené hodnoty
– metoda je přesná avšak vyžaduje vyškolený personál, který přesně ví, kam přiložit elektrody
Při hubnutí či tvarování postavy je strava jednoznačně to nejdůležitější. Pokud si v kuchyni nevíte rady a dochází vám nápady co vařit, vyzkoušejte můj nový e-book.